Lyttelos på konferanser og som seminarinnslag

Arbeidslivet i Norge bruker millioner av kroner årlig på lederutvikling.
Det er dokumentert at refleksjon rundt kunst- og musikkopplevelser kan gi en bedre og mer varig effekt av seminarer som inkluderer dette.

Bli med på en fascinerende reise på innsiden av musikken. Foredraget er både underholdende og lærerikt. Deltagerne får nyte vakker pianomusikk og får samtidig et nytt og forfriskende perspektiv på kunsten å lytte.

De får lytte to ganger til tre korte pianostykker av Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach og Claude Debussy. Deltagerne vil bli lost gjennom musikken og sammen trekkes linjene mellom musikken, mennesket og livet på en enkel og fascinerende måte.

Et musikkverk kan oppleves som et helt liv – utspilt på tre minutter. Gjennom dette foredraget oppdager du hvordan spenning, kaos og uro er naturlig og faktisk også helt nødvendig for å kunne oppleve oppnå balanse og harmoni. Vi bruker vår egen pust som redskap til å oppdage musikkens eget åndedrett men også motsatt: Vi bruker musikken til å komme i kontakt med vår egen pust. Å lære seg kunsten å lytte kan derfor lære oss hva det vil si å lytte til egen kropp og bli mer oppmerksom i eget liv.

Annabel Guaita (1971) er en spansk-norsk klassisk pianist med en kunstnerisk doktorgrad, to kritikerroste soloalbum på Lawo Classics og over 20 års erfaring med konserter nasjonalt og internasjonalt. I flere år har hun holdt konsertforedrag under navnet Lyttelos som er en formidlings og utforskningsmetode som lærer publikum å utnytte sitt potensiale som lyttere. Dette bygger på en fenomenologisk tilnærming til musikk som hun gjennom 30 år har studert med dirigenten Jordi Mora i Barcelona.

Som foredragsholder for organisasjoner og i næringslivet har hun høstet gode erfaringer. Hun har blant annet hatt oppdrag for ledersamling i Skatteetaten, på samling med Institutt for global helse og samfunnsmedisin (UIB) og i forbindelse med Psykiatriveka 2023. Gjennom flere år har hun blitt invitert av AFF til workshop på vennedagen til Solstrandprogrammet. Hun er også tilknyttet konferansesenteret i Grieghallen og holder ofte foredrag for publikummet til Bergen Filharmoniske Orkester.

Som Lyttelos gjør hun publikum oppmerksom på hvordan vi kan aktivere mer av oss selv i møte med musikken. Det finnes ingen fasit. Å gå fra å høre til å lytte handler om å være utforskende og la seg føre med til steder man kanskje ikke visste fantes.

Hun får gjerne stikkord fra arrangørene og innlemmer disse på en måte som skaper forbindelse til konferansens øvrige tema. Det kan være

  • Innovasjon

  • Endringsprosesser

  • Å tre ut av sitt eget perspektiv

  • Å inspirere til en lyttende og utforskende lederstil

Hva kan du oppleve?
Telefonene slåes av, dataskjermer lukkes ned og øynene får hvile mens man lar seg guide inn i musikken og inn seg selv. Klarer vi å ta oss forbi intellektet, som forsøker å forstå, kan vi hengi oss til opplevelsen - her og nå. Tempoet tas ned og roen senker seg. Musikken gir et kjærkomment pusterom i konferanser der ordene ofte står i fokus. Når man kommer musikken i møte åpnes dessuten et rom inne i oss som vi trenger for å kunne reflektere og ta inn det vi har lært. Musikken skaper også et rom for felles opplevelse – knytter oss sammen, gir mulighet for felleskap på en ny måte.

«Lyttelos sine foredrag har stor verdi for ledere.
Å lytte til musikk kan hjelpe oss til å forstå kontekst, fortolke inntrykk
og gi oss en forståelse av det å være menneske i samspill med andre.»

(Gisken Holst, organisasjonspsykolog, 2019).

Verdens Helseorganisasjon WHO kom med en rapport i 2019 der de fremhevet betydningen av kunst og kulturopplevelser for forebygging av psykisk helse. Jeg tror at fordi verden er så preget av overfladiskhet og uro kan de dype, erkjennende møtene med kunst gi en følelse av å høre til. Gjennom musikken kan vi få kontakt med noe universelt. Lyttelosen viser vei inn slik at det er mulig for alle å oppleve dette.

Det er derfor du inviterer Lyttelos med på din neste konferanse.


Litteratur
https://psykologtidsskriftet.no/intervju/2009/03/kunst-gjor-lederne-bedre

https://kulturoghelse.no/2019/11/who-rapport-kultur-som-helsefremmende-og-forebyggende-tiltak/

https://www.ballade.no/politikk-debatt/kunsten-a-lytte/