«Når Valen danser»

med Annabel Guaita og Lars Kolstad


Hvordan fortoner musikk seg fra innsiden? Annabel er pianist og holder på å øve inn et nytt musikkstykke. Hun vil så gjerne få musikken til å danse, men strever med dette. Derfor inviterer hun Trommelars på besøk. Kanskje han - sammen med publikum - kan hjelpe henne?

Barna blir oppmuntret til å oppdage og utforske egne følelser som oppstår og aktiveres i møte med musikken. Det er morsomt og lærerikt, og det finnes ikke noe fasitsvar.

 

For ei fantastisk flott forestilling!
Tanke- og lattervekkande for ungane om kva musikk er og kan vere.
Lærerikt — og faktisk òg litt rørande, for meg som vaksen, oppi alt det interessante og morosame
.
(Agnes Ravatn)

Produksjonen er blitt til etter en bestilling fra Sveio Kommune der den hadde premiere under Valenfestivalen. Musikken vi spiller og lytter til er Fartein Valens klaverstykke Valse Noble opus 22. Forestillingen ble utarbeidet under et kunstneropphold på Seanse, Senter for kunstproduksjon i Volda høsten 2019. Forestillingen har siden den gang vært spilt over 60 ganger i Bergen, Oslo, Stavanger, Lillehammer og i store deler av Vestland fylke. Den har vært fremført på kulturhus, bibliotek, skoler, som en familieforestilling og også for et rent voksent publikum.

Annabel Guaita er klassisk pianist og musikkformidler med lang erfaring som skolekonserter. Hun har en kunstnerisk doktorgrad på Fartein Valens pianomusikk. Hun arbeidet da med å finne ulike måter å spille musikken på. Jakten etter å åpne nye dører inn til denne musikken førte henne til Lars Kolstad. Han er høgskolelektor i musikkpedagogikk ved Steinerhøyskolen i Oslo. Han er også kjent som Trommelars og reiser rundt med bilen full av trommer blant annet i regi av Den Kulturelle Skolesekken. Han inviterer store og små til improvisert samspill under mottoet «Trom som du er». Hos ham blir musikken til i øyeblikket i en høyst levende og uforutsigbar prosess mellom mennesker med svært ulik musikalsk skolering. Annabel og Lars har således svært ulik bakgrunn og erfaring med musikk. Nettopp i krysningspunktet mellom disse to musikalske tilnærmingene finner de nye innganger til musikken sammen med barna.

Varighet: 60 min
For barn fra 6 år

Videosnutt fra forestillingen









 

Foto: Stavanger Kammermusikkfestival/ Espen Gees