Hva er bakgrunnen for lyttelos?

Mange spør meg hva som er grunnidéen bak lyttelos. 🤓

Det er egentlig veldig enkelt å forstå men tar et helt liv å komme til bunns i. Derfor er det så uttømmelig spennende, selvfornyende og givende å holde på med.

Det begynner med en erkjennelse av «de fire søylene.» Det vi kan si om musikk som vi også kan finne i oss selv som menneske. 🤩

For meg var et av de største musikalske aha-øyeblikk når min spanske lærer, dirigenten Jordi Mora begynte å snakke om disse fire søylene. Jeg var 23 år. Han var 40 og min lærer i kammermusikk og hadde selv vært elev av den rumenske dirigenten Sergiú Celibidache. Gnistene sprutet på disse timene «WHY?» NO! «YES» «SI!»😅

Jeg begynte å forstå at musikk var noe enda større enn jeg hadde vært i stand til å fatte. Det var som om han trakk bort et sceneteppe og avdekket noen ulne «sannheter» og påstander rundt musikk. Det å kunne kjenne på et «Ah- DERFOR»! 🤩

Det å oppdage at det var noe som skjedde inne meg i møte med musikken som vi faktisk ikke kan velge bort, både provoserte og samtidig vekket nysgjerrigheten min enormt.

Det er denne kunnskapen jeg har fordøyd og gjort til min egen og bruker som basis for lyttelos.

Lyttelos er derfor fundert i det vi kaller en fenomenologisk tilnærming. Erfaringsbevissthet. Å bli bevisst sin erfaring av musikken. Det er å bygge bro mellom objektiv kunnskap om teori og form og selve erfaringen av musikken på den andre siden. Dette «imellom» kalles også intersubjektivitet. Den kunnskapen som er felles, eller imellom oss.

Det er å være tilstede i seg selv og i musikken på en gang som er lyttelosens mål. Når man går opp i en enhet med det man gjør – som i dette tilfelle å lytte til musikk.

Men igjen – ord kan aldri forklare hva dette egentlig innebærer. Den egentlige kunnskapen ligger i selve opplevelsen: Ditt eget «AHA!! 🤩🤩🤩🤩🤩🤩

Så velkommen på lytteforedrag i høst, oppdag søylene du også og begynn din reise inn i musikken.

3 replies
 1. 123movies
  123movies says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?| Jorry Way Lenes

  Svar
 2. 123movies
  123movies says:

  Having read this I believed it was really informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile! Bella Ingra Crosse

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *