Lyttelosmetoden

Å komme musikken i møte

Musikk er flyktighetens kunst. Den kan ikke ta eller kjennes på. Det som er en fantastisk ressurs er at den utspiller seg her og nå og kan gi oss en mulighet til å være hundre prosent tilstede. Som lytter trenger man ikke å være passiv og bare ta i mot, men faktisk være svært aktivt og deltagende og nærmest komme musikken i møte. Det som kan oppstå er at man kan oppleve å komme i flyt. Flyt er betegnelsen på en tilstand der man er fullstendig fordypet og involvert i en aktivitet. Det er en sammenhengende flyt fra ett øyeblikk til det neste. Man kan opplever en tidløshet, fordi man er fullstendig tilstede i øyeblikket.
 
Det som kjennetegner lyttelosmetoden er at vi går bakenfor musikkteori og formbegreper og oppdager våre egne ressurser som lyttere. Dette blir til universalnøkler eller redskaper som vi kan ta med oss inn i ethvert musikkverk senere. Det kan godt hende at man lærer noen nye ord men hovedhensikten er ikke å lære, men å oppdage. Dette er en veldig inkluderende metode der man ikke trenger forkunnskaper for å få utbytte. Samtidig gir det nye perspektiver for erfarne lyttere.
 
Det finnes ingen fasit på hvordan man lytter til musikk. Hjernen kan bli svært aktiv og kroppen kan kjennes rastløs eller man har lyst til å bevege på seg. Noen begynner å drømme seg bort, noen forsvinner helt inn i sitt eget tankespinn. Lyttelosmetoden kan hjelpe med å holde tråden og vende oppmerksomheten tilbake til musikken. Å sitte i en konsertsal sammen med flere hundre andre mennesker kan kjennes utfordrende.
 
Lykke-los?
Det å være inderlig engasjert i noe kan gi en stor og varig tilfredshet i livet. Mange av dem som går på kurs hos meg, har sagt at de opplever en stor personlig glede ved å få gå dypere inn i musikken og bli en mer aktiv lytter enten de lytter til musikk i konsertsalen eller hjemme i sofaen.
 
Godt nytt år 2020!
Håper å se nye lyttelystne i vår! Velkommen.

Hjertelig hilsen fra Annabel
 
2 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *